Wees er vroeg bij!

Het hebben van een burn-out is al lang geen taboe meer. Sterker nog: volgens het CBS heeft zo’n 10 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-out-verschijnselen. Maar gezond is natuurlijk anders. Hoe herken je de symptomen?

5 Symptomen van een burn-out tijdig herkennen én erkennen is heel belangrijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te verkleinen.

1. GEEN ENERGIE EN ZIN MEER HEBBEN
Een van de belangrijkste symptomen van een burn-out is geen energie of zin hebben iets te doen. Noch werken, noch activiteiten thuis lijken zinvol. Hierbij kun je denken aan: spelen met je kinderen, sporten met je vrienden en seks hebben met je partner. Je ligt lusteloos en uitgeput op de bank voor je uit te staren naar de tv.

2. PIEKEREN EN SLECHT SLAPEN
Ook continu piekeren en slecht slapen zijn symptomen van een burn-out. Je maalt de hele dag over je werk, de druk, collega’s die de kantjes eraf lopen en de targets die je wellicht niet gaat halen. Dat gemaal gaat dag en nacht door. Hierdoor kamp je met slaapgebrek, ga je je steeds vermoeider voelen, functioneer je slechter en ga vervolgens nog meer piekeren. Het eindresultaat is dat je jezelf compleet uitput en een burn-out riskeert.

3. VERMINDERDE LICHAMELIJKE CONDITIE
Naast chronische vermoeidheid, een van de meest voorkomende symptomen van een burn-out, is er doorgaans ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken en slecht of ongezond eten, vanwege de werkdruk gaat nogal eens hand in hand. Op den duur heeft dat z’n weerslag op je gesteldheid. Verkoudheidjes, grieperig zijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten komen daarom regelmatig voor bij een burn-out.

4. OVERGEVOELIG EN SNEL GEÏRRITEERD
Steeds ingespannen met je werk bezig zijn, kan ervoor zorgen dat je overgevoelig wordt en sneller geïrriteerd bent. Na een lange dag op je werk wil je rust. Maar heb je een gezin? Dan zal dat vaak niet direct gaan. Je kinderen eisen je aandacht op. Willen spelen, zetten de tv of radio hard aan, slaan met deuren enzovoort. De overload aan activiteiten en geluiden kan je behoorlijk irriteren en zorgen dat je regelmatig uit je slof schiet. Heb je hier last van? Wees alert, want dit zijn eveneens symptomen van een burn-out.

5. ONVERSCHILLIGHEID EN ONZEKERHEID
Minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, afstandelijk opstellen en/of minder interesse tonen in je eigen werk en dat van je collega’s, zijn allemaal symptomen van een burn-out. Datzelfde geldt voor onzeker zijn over je werkprestaties, een lage eigenwaarde en negatieve gedachten ontwikkelen als: ik ben waardeloos.

Overigens hoeven niet alle hier bovengenoemde kenmerken zich te openbaren bij een burn-out. Iedereen is anders en reageert ook anders.

Nog even wat waarschuwingssignalen op een rij:

Concentratieproblemen
Vergeetachtigheid
Stemmingwisselingen (je bent snel boos of just verdrietig)
Besluiteloosheid (moeilijkheden om hoofd- en bijzaken te onderscheiden)
Slaapproblemen (inslaap- en doorslaapproblemen, angstdromen)
Meer fouten maken
Lusteloosheid (je energie is weg, je hebt nergens zin in)
Onverschilligheid (dingen kunnen je weinig meer schelen)
Onzekerheid over je functioneren; je voelt je minderwaardig
Seksuele problemen (geen zin en/of impotentie)
Gedragsveranderingen
Spreektempo verandert (tempo maar ook de samenhang tussen zinnen)
Je verliest je in je werk (steeds meer uren maken. Je negeert hobby’s en sociale contacten)
Verminderde lichamelijke conditie (moe, verkouden, vaak grieperig,hoofdpijn)